COVID-19 en de gevolgen daarvan
H
et nieuws staat er vol mee: COVID-19 ook wel bekend als het Coronavirus.
Een epidemie waarvan de tentakels uiteindelijk onze eigen huiskamer en werkvloer wisten te bereiken. Angstig, moedig, recalcitrant, topfit of niet, uiteindelijk voelen we allemaal de gevolgen. Ik wil dan ook vooropstellen dat ik meeleef met alle mensen die ten gevolge zwaar ziek zijn of erger; inmiddels iemand verloren hebben aan dit virus. Ondanks dat wij er allemaal last van hebben, mag ik in het kader van positief denken dankbaar zijn dat wij er tot nu toe alleen maar economisch last van hebben. En daar wil ik het graag met jullie over hebben.
Consequenties voor iedereen
Wij bedienen klanten van kleine startups tot letterlijk de grootste corporates ter wereld. En op alle lagen zien we de gevolgen, de overeenkomsten, maar zeker ook de verschillen. Ik wil dan ook vooropstellen dat dit virus hard binnenkomt bij elke organisatie. Hoe groot of succesvol je ook bent.
Een goed voorbeeld is het prachtige KLM wat al zijn geld probeert binnen te houden nu. Er worden 1500-2000 banen geschrapt. Alle lopende opleidingen worden verder stilgelegd. Maar, zelfs de eigen maatregelen zijn niet genoeg. Ondanks dat de bodem nog niet bereikt was volgens Elbers, heeft KLM toch een kredietopname moeten doen van 1.1 miljard. Dit geeft de orde van grootte aan van dit virus. Een virus wat zich ook manifesteert als economisch virus en niks of niemand bespaart. Ook de vliegende zwaan niet.
Wij zien bij de grote organisaties die wij bedienen, waarvan een met meer dan 150.000 werknemers, terug dat alles op hold wordt gezet. Waar eerst alle externe afspraken afgezegd werden, zijn de kantoren nu echt gesloten. Het personeel zit thuis en alle grote lopende projecten en campagnes zijn stopgezet. En niemand weet tot wanneer. De samenwerking met een groot gedeelte van extern personeel wordt per direct stopgezet. Cash is king op dit moment, zoals Pieter Elbers dat zelf ook zei.
MKB en startups
Daaronder zien we de MKB-organisaties (+3 miljoen omzet) half op slot gaan. Dus ook met gesloten kantoren en personeel thuis, externe krachten op hold of zelfs stopgezet. Wel zien we dat dit segment meer zijn best doet om lopende projecten niet op hold te zetten en met eigen kracht(en) verder te laten draaien.
De startups hebben het echter zwaar. Vaak heb je al te maken met een krappe cashflow en dan loopt nu het geld eruit terwijl alles stilligt. Pijnlijk en het zorgt voor veel onzekerheid. Veel gedreven talenten moeten opeens toekijken hoe het beest COVID-19 de dagelijkse leiding overneemt. Het werk bij deze laag ligt zelfs stil op development na. Het gezamenlijk klagen onder het genot van een kop koffie zit er ook niet bij, want bij de Starbucks ben je niet welkom om te zitten. Je mag je koffie mee naar huis nemen en eventueel daar klagen. Het is niet makkelijk op dit moment.
Mijn ervaring
Ook voor mij is het niet gemakkelijk. Je zit met lede ogen toe te kijken hoe alles gebeurt. Althans, zo voelt het. En dit laatste is dan ook zeer belangrijk om te beseffen. Het is een gevoel en het is inderdaad lastig en gevoelsmatig misschien zelfs onmogelijk nu, maar toekijken hoeft niet. Ik wil jullie dan ook wat zakelijke én persoonlijke tips meegeven vanuit mijn ervaring.
Om te beginnen loop ik wekelijks dezelfde, soms onmogelijke, race. Ik moet een specifieke hoeveelheid inspanning verricht hebben op sportief gebied, ik moet elke dag gemediteerd hebben, nu ook twee keer per week een oefening van Czerny op de piano goed beheersen, een nieuw boek gelezen hebben en daarnaast op de hoogte blijven van het laatste nieuws en trends binnen mijn vakgebied. Niet te vergeten dat ik nu actief Russisch aan het leren ben en hier supertrots op ben. Maar, allemaal wel een beetje (te)veel nietwaar?
Maar, dit gezegd hebbende. Het is werkelijk elke week een race. Ik doe actief aan yoga en meditatie om tijd te hebben een stil te kunnen staan bij wat ik allemaal doe en wat er gebeurt. En het effect is soms schrikbarend als je beseft wat je normaliter je zonder enige notie laat passeren als je deze momenten van reflectie niet inbouwt. En dat geldt ook voor de marathon én race die je binnen je werk loopt. Het is belangrijk om momenten in te bouwen om even stil te staan bij wat je doet. Hier is ook een goed boek over van Sabine Tobback, genaamd “Out of Office”. Ik vind hem bijzonder passend voor dit moment. Het zet goed scherp dat hard werken belangrijk is. Zij maakt een mooie vergelijking met een straaljagerpiloot en wat daarbij allemaal komt kijken. Als je dit doortrekt naar je werk, kom je al snel achter wat blinde vlekken die velen van ons met zich meedragen. Het geeft ook aan dat je absoluut niet minder hard hoeft te werken, maar dat je zelf anders gaat kijken naar je intrinsieke motivatie een de prioriteiten die je voor jezelf stelt. Het lijstje wat ik net schetste is dus overgebleven van iets wat nog groter was…
Het devies
Op basis van het voorgaande heb ik dan ook het volgende devies; zorg goed voor jezelf. Nu je thuis zit is het extra belangrijk om goed te sporten en te eten. Daarnaast is het een perfect moment om je mails te ordenen, je administratie en na te denken welke skills je wil verbeteren. Je kan nu extra boeken lezen, tutorial video’s bekijken en nog beter je prio’s bepalen. Vooral dit laatste. Gebruik in de naam der heiligen de tijd om nu goed naar je schema, motivatie en prioriteiten te kijken en wees niet bang om dit om te gooien. Je kan het en denk eraan, het is voor jezelf en voor de lange termijn. Zakelijk kan je nu (extra) bouwen aan je interne kennis, diensten en mensen.
Ondertussen zijn wij bij Made ook druk bezig met het verbeteren van ons platform en ons paradepaardje Max (Made2Max). Verder zijn we nu veel bezig met data-analyse zodat we nog beter van start kunnen als iedereen ons straks hard nodig heeft. Want vergis je niet, het is nu stil, maar de echte storm komt nog.
Let op jezelf.
Richard